Znajdź artykuł

Kategorie

Popularne artykuły

Jak nawozić pszenicę ozimą

W nawożeniu zbóż ozimych naczelny wpływ na plon ma pierwotna dawka azotu użytkowana wiosną. To od niej jest zależne przede wszystkim liczba źdźbeł, w konsekwencji obsada kłosów, która w centralnym stopniu ma wpływ na plon ziarna.

Pszenica ozima jest zbożem o raczej obszernych wymaganiach wodnych i reaguje spadkiem plonu w latach o mniejszej ilości opadów, głównie na lżejszych glebach. Znaczne postulowania wodne występują od fazy krzewienia do finiszu fazy strzelania w źdźbło, zaś dla niektórych gatunków do rozpoczęcia kwitnienia. Nadmiar wody sprzyja rozwojowi chorób grzybowych jak również obniża stan ziarna. Pszenica ma dość duże wymagania cieplne w wyniku całego okresu wegetacji. Słoneczna jesień działa na wzrost mrozoodporności.

Uwielbia ciepłą jesień, krótką zimę a ponadto wczesną, słoneczną wiosnę oraz dodatkowo równomierne, umiarkowane opady. Pszenica nie reaguje dobrze na nawożenie poprzez obornik bydlęcy, wtenczas utrudnione jest sporządzenie roli pod siew. Nawożenie azotem zaleca się wykorzystywać wczesną wiosną, z chwilą ruszania wegetacji pszenicy. Należy nadmienić o tym, iż zboża ściągają najwięcej, bo ponad 70% azotu od fazy krzewienia do fazy rozpoczęcia kłoszenia, przeto dawki azotu należy wykorzystywać doglebowo w 2-3 terminach. Nie musimy stosować się jednorazowo więcej jak 60 kg/ha azotu. Pszenicę ozimą zaleca się nawozić wiosną dawką prawie 20-25 kg azotu na wszelką przewidywaną tonę ziarna, już po uwzględnieniu osiągalnych zasobów glebowych.

Należyte nawożenie fosforem i potasem zwiększa odporność pszenicy ozimej na choroby, mróz, niedobory wody oraz wyleganie. Decyduje też o błyskawicznym wypełnieniu ziarna a ponadto równomiernym dojrzewaniu.



Powiązane słowa: