Znajdź artykuł

Kategorie

Popularne artykuły

Jak zaparzyć kawę po turecku?

Istnieje wiele sposobów technik zaparzania kawy oraz dzięki temu mamy możność poznać nowatorskie oblicza aromatycznego napoju. Parzenie kawy można nazwać obrzędem. W dużej mierze od niego zależy czy kawa będzie smakowała dobrze czy też nie.

Zalanie kawy wodą to nie wszystko co trzeba zrobić. Wydaje się, że nie ma nic przystępniejszego od technik zaparzania kawy. Wszak starczy uruchomić ekspres ciśnieniowy do kawy, który zrobi za nas wszystko lub zalać zmielone ziarna kawy gorącą wodą. A jednakże tak do końca nie jest. Trzeba umieć parzyć kawę i w dodatku nie jest to łatwa specjalność. Właściwe miejsce, czas jak również towarzystwo to połowa triumfu do picia kawy. Inna połowa to ewidentnie właściwe sporządzenie.

Dobrze, gdy dysponujemy młynkiem do mielenia ziaren kawy czy może ekspresem z wbudowanym młynkiem. Napar przygotowany ze dopiero co zmielonych ziaren smakuje najdoskonalej. Nie małe znaczenie dla smaku kawy odgrywa okres jej parzenia, albowiem najszybciej uwalniają się substancje zapachowe, następnie smakowe, zaś na końcu gorzkie. Najprostszy wzorzec to zalanie kawy, jednakże nigdy nie wrzątkiem. Temperatura wody musi wynosić mniej więcej 85°.

Zwyczajnie zagotowanej wodzie dajmy chwilę postać, grubość zmielonych ziaren winna wynosić około 0,2 mm. Przyrządzenie kawy po turecku polega na zalaniu kawy zimną wodą jak również doprowadzeniu jej do wrzenia w tygielku bądź emaliowanym garnuszku, rondlu ze szczelną pokrywką. Moglibyśmy też wykorzystać w tym celu ogniotrwały dzbanek ceramiczny. Filtrowanie polega na przelewaniu gorącej wody poprzez zmieloną kawę umieszczoną na sitku czy też wkładce z bibuły filtracyjnej. Kawa winien być zmielona średnio, około 0,2 – 0,25 mm.



Powiązane słowa: