Znajdź artykuł

Kategorie

Popularne artykuły

Jak zrobić przetwory na zimę?

Smakiem a także aromatem owoców zechcemy napawać się przez cały rok. Wobec tego należy zrobić domowe przetwory. Przetwory na zimę są dosyć pracochłonne w przygotowaniu, choć zaleca się spróbować.

Pozamykane w ładnych słoikach mogą być pysznym oraz niepowtarzalnym prezentem. Nie ma co ukrywać, że sporządzenie przetworów na zimę jest zajęciem czasochłonnym, jednakże za to niezwykle opłacalnym. Poza tym przygotowując własnoręcznie przetwory, znamy dokładnie ich skład a także możemy dobrać poziom cukru do własnych potrzeb bądź wymienić go słodzikiem. Przed włożeniem owoców do słoika, powinniśmy je selekcjonować. Na przetwory najbardziej optymalne będą dojrzałe, ale równocześnie nie za miękkie, gdyż wtedy podatne są na wszelakie obicia i obtarcia, a to z kolei niebywale gorszy ich smak.

Owoce, z których chcemy wykonać przetwory, najpiękniej myć przed samym smażeniem, aby przez kontakt z wodą nie straciły jędrności. Trzeba również pamiętać, by wydrylować owoce, które tego wymagają. Bardzo ważną rolę odgrywa należyte sporządzenie słoików oraz butelek na przetwory. Trzeba je dokładnie wyszorować, wyparzyć lub wypiec w piekarniku, zaś później zostawić do samodzielnego wyschnięcia.

Później możemy zająć się takimi rzeczami, jak Projekt etykiety – jest to wspaniała zabawa dla dzieciaków oraz opiekunów. Jest to niezwykle przydatne, jeżeli planujemy zrobić parę rodzajów przetworów. Wobec tego słoiki będą uporządkowane, natomiast w naszej spiżarni będzie panował ład oraz porządek. Wytworzone słoiki z konfiturą czyścimy z zewnątrz z pozostałości po owocach i rozpoczynamy pasteryzację. Słoiki z przetworami w środku gotujemy przez jakiś czas w wodzie, a później wyjmujemy i odwracamy do góry dnem.



Powiązane słowa: