Znajdź artykuł

Kategorie

Popularne artykuły

Jaką jest najlepsza kawa do ekspresów?

Podczas wyboru ekspres do kawy nie zapominajmy, iż każdy z nich przygotowuje kawę kupioną w innej formie. W sklepach możliwa jest kawa ziarnista, mielona, w saszetkach a także w kapsułkach. Jaka jest różnica między tymi typami kawy? Napar przygotowany z kawy ziarnistej jest wedle smakoszy tego naparu najlepszy, bowiem jest najbardziej aromatyczny. Już sam zapach świeżo zmielonej kawy wpływa orzeźwiająco i energetyzująco.

Amatorom kawy ziarnistej niezbędny będzie ekspres automatyczny, który zmieli kawę przed samym jej zaparzeniem. Ewidentnie, właściciele różnych ekspresów także zdołają z niej czerpać, jednakże muszą zaopatrzyć się dodatkowo w dobry młynek do kawy. Pozytywem kawy ziarniste jest to, że podczas przechowywania nie traci ona swojego aromatu. Kawa mielona może być użyta w ekspresach kolbowych, przelewowych oraz typu mokka.

Co więcej, co poniektóre ekspresy automatyczne również mają opcję użycia kawy mielonej jako alternatywę ziaren. Kawa do ekspresu jest zmielona częstokroć na większe kawałki niż ta do parzenia „po turecku”. Zdecydowana większość kaw mielonych przystępnych w sklepach jest w stanie być również użyta w ekspresie. Wadą kawy mielonej jest fakt, iż wręcz starannie przechowywana po otwarciu opakowania, prędko traci swój aromat. Kawa w kapsułkach jest to także kawa mielona.

Kapsułki są wykonane z metalu bądź plastiku, dlatego również każda porcja kawy jest hermetycznie i próżniowo zapakowana i jest w stanie być przechowywana niezależnie bez straty walorów smakowych. Stosowane są zaledwie w wyjątkowych ekspresach kapsułkowych, co więcej każdy producent ma własny kształt kapsułki, przez co nie możemy wykorzystywać ich zamiennie.



Powiązane słowa: