Znajdź artykuł

Kategorie

Popularne artykuły

Najważniejsze aspekty żywienia krów

Rozsądne żywienie nazwiemy takie, jeśli w paszy dla krów dostarczona jest adekwatna liczba substancji pokarmowych, cechujących się odpowiednią jakością. Racjonalne żywienie odgrywa główną rolę w trybie uzyskiwania dogodnego poziomu hodowli.

Dlatego, aby żywienie było racjonalne, musimy nie tylko dostarczyć zwierzętom składników pokarmowych, niezbędnych dla ich prawidłowego rozwoju, lecz też dbać, by przyjęty przez nas kierunek produkcji dawał zyski. Na samym początku musimy ustalić którą ilość składników pokarmowych a także energii powinniśmy dostarczyć zwierzęciu każdego dnia.

Korzyści tego rodzaju określają tak zwane normy żywieniowe. Różnorodność naszych zwierząt hodowlanych wyszuka odzwierciedlenie w zróżnicowaniu reguł żywieniowych. Normy żywieniowe dla bydła określają jego codzienne potrzeby na jednostki owsiane, sucha masę, białko ogólne strawne, wapń, fosfor a ponadto karoten. Krowom produkcyjnym trzeba dostarczyć takie pasze dla bydła, aby zimą zdolna była wyprodukować do 12 kg mleka na co dzień, a latem 15-20 kg.

Na zasady żywieniowe krów składa się zapotrzebowanie bytowe, produkcyjne oraz dodatki. Zapotrzebowanie bytowe jest to ilość składników pokarmowych, która jest niezbędna do przeprowadzenia elementarnych funkcji życiowych organizmu, jak oddychanie, trawienie, i tak dalej. Na zapotrzebowanie bytowe nie składają się tego rodzaju podzespoły jak przyrost masy ciała, produkcja mleka, bądź w wypadku krów cielnych - rozwój płodu. Na wielkość zapotrzebowania bytowego wpływa głównie wielkość ciała zwierzęcia. W związku z tym, żądanie bytowe dorosłego zwierzęcia oznacza się w odniesieniu od masy ciała.



Powiązane słowa: