Znajdź artykuł

Kategorie

Popularne artykuły

Podstawowe zaopatrzenie kuchni

Podstawowe wyposażenie jadalni jest to minimum do gotowania, jednak też maksimum dla ludzi, jakież wolą gotować, a nie gromadzić niepotrzebne wyroby. Wspomniany zestaw pozwoli zrobić większą część smakowitych potraw. Nóż – to podstawa podstaw.

Bez niego nie da się nic zrobić w kuchni. Niestety dobry nóż nie jest tani i w zasadzie jeden jest w stanie zastąpić nam całkowity komplet. Często stosuje się trzech noży, tak więc kupując 3 rewelacyjne noże, zaoszczędzamy gotówkę na nikomu niepotrzebny komplet 12-stu noży. Trzy noże, którymi jesteśmy w stanie dużo zrobić: mały (do obierania), większy z długim jak i cienkim ostrzem (krojenie wędliny, warzyw), duży nóż z szerokim ostrzem (krojenie mięsa w cienkie plastry, siekanie ziół itp.) Młynek do pieprzu – nigdy nie zakupmy mielonego pieprzu, taki który jest wywietrzały a także nie ma tej „mocy” co świeżo zmielony pieprz.

Świeżo zmielone ziarnka pieprzu to absolutnie inna jakość, niżeli mielony z torebki. Nie ma znaczenia, jaki młynek wybierzecie – tradycyjny, nowiuteńki – najważniejsze to wsypać ziarenka oraz mielić bez wysiłku. Deska do krojenia – to podstawa po nożu, gdyż na czym będziemy kroili warzywa bądź mięsa naszymi nożami? Nie ma w rzeczywistości znaczenia z czego będzie zrobiona nasza deska – z plastiku, drewna, czy ceramiki. Istotny jest natomiast rozmiar – winna być większa, ażeby swobodnie można było pokroić na niej główkę kapusty.

Gdy skusimy się na drewnianą deskę, to przed startowym użyciem trzeba natrzeć ją olejem i żeby nie zniszczyła się zbyt pospiesznie, należy myć ją w wodzie jak najkrócej. Garnki emaliowane – w klasycznej kuchni wystarczają w gruncie rzeczy trzy: duży (o pojemności 4-5 litrów), średni (do gotowania mniejszych rzeczy), rondelek (do sosów). Kiedy gotujemy częściej i chcemy mieć w swym wyposażeniu zawodowe garnki to możemy wyposażyć się o jeszcze dwa: wysoki (o kubaturze 2-3 litry), duży, płaski (doskonały do gotowania ziemniaków).



Powiązane słowa: