Znajdź artykuł

Kategorie

Popularne artykuły

Sposoby podawania kawy

Jest wiele sposobów przygotowania kawy. Lecz to co najważniejsze to to, że kawa to napój wymagający szczególnej staranności. Wydobycie dostojnych zalet smakowych zapewniają pełną satysfakcję ze smaku jak również aromatu. Wbrew powszechnemu poglądowi panującemu w naszym państwie, kawa zalewana nie jest kawą po turecku. Wzór jej parzenia jest całkiem odmienny.

Niebywale drobna zmieloną kawę, zmieszaną z cukrem trzeba wsypać do tygielka, zalać zimną wodą kilkanaście razy podgrzewać, by wywar się podniósł, ale nie zagotował. Zanim jeszcze przelejemy ciepły napar do filiżanek, trzeba dodać kilka kropel zimnej wody, by fusy opadły na dno. Najprostszy sposób parzenia kawy to ten w filtrze. Do filtra z wkładem zainstalowanego w dzbanku trzeba wsypać kilka łyżeczek kawy a także wolno zalać go gorącą wodą. Rzeczony wzorzec jest rozwikłaniem z sytuacji, gdy nie jest nam konieczny ekspres do kawy delonghi. Kawa z ekspresu przelewowego jest niezwykle sławna, tania i wydajna. Woda przelewa się automatycznie przez filtr ze zmieloną kawą.

W tego typu ekspresie jest specjalny podgrzewacz, który zachowuje temperaturę kawy. Ekspres ciśnieniowy sprzyja tylko i wyłącznie do przygotowania espresso. Wszelakie różnorakie napoje (np. cafe latte, cappuccino) są przygotowane na podstawie espresso. Caffetierka, czyli wariant parzenia kawy trochę identyczny w działaniu do parze w ekspresie ciśnieniowym. Dolną część wyjątkowego czajniczka napełnia się zimną wodą, nad nią jest sitko ze zmieloną kawą, za to nad nim z kolei górny pojemnik na napar.

Całość ustawiamy na kuchence, a gotująca się woda w dolnym zbiorniku przechodzi do góry i pod ciśnieniem przechodzi przez kawę. W górnej części wylewa się właściwy napar.



Powiązane słowa: